Diskbråcket

Jag haft i flera år haft stora problem med en ond rygg. Under hösten 08 var jag hos läkaren och påbörjade diverse röntgenundersökningar för att se om problemet gick att lokalisera.

Det syntes ingenting...
Slätröntgen visade normal diskhöjd i ländrygg, små förändringar i höger SI-led. Detta ledde till MR på bäcken och höftleder (nej, vi tar inte länden samtidigt...). Inget som kunde förklara smärtan. Veckan innan jul tjatade jag till mig en belastningsröntgen av länden då vi har spondylos i släkten. Nada!! Det ända som inte var gjort var en MR av länden...

Åker till landet över jul. Går upp för att stänga av elementet på julaftonsnatt... sätter mig på huk med snyggt rak rygg... kommer inte upp! Jag är trasig!! Blir liggande i en dryg vecka. Har aldrig haft så ont - värkar är ett skämt (och då spydde jag av smärtan)!! Ingen smärta i ryggen, bara i säte, höft, baksida lår och vad höger sida. Nu snackar vi utstrålning!

Värst av allt - inget tar bort smärtan. Full dos Tradolan/Tramadol (opiater), knappt kontaktbar och näst intill apatisk, men ändå ONT!

Åkte till Helsingborgs Lasarett efter 5 dagar. De ville inte göra en MR eftersom jag hör till Stockholm. Fick Citodon utskrivet. Vilket skämt!! Som att äta sockerpiller. Fortsatte med mina opiater!

Främmat på nyår, så det vara bara att kravla sig upp. Pallade ca 1 min hängandes mot diskbänken, sen vara det bara till att lägga sig igen i minst 5. Kroppen är ju dock fantastisk och tack vare (!) den överbelastning den fick stå ut med på nyår så kändes det bättre på nyårsdagen.

För att korta ner händelseförloppet något...
090102: Gick till en ERFAREN naprapat i Höganäs som absolut inte trodde att det var diskbråck. Jag visade positivt på korsat Lasegue och hade kraftigt motoriskt bortfall i platarflexion (kunde alltså inte stå på tå) - men det testade han inte för...

090105 David tog sig en titt - kraftigt diskbråck enligt honom. Ungefär min egen diagnos alltså.

090107 Läkaren. Krävde remiss MR ländrygg, sjukskrivning, remiss Spine Center och mer droger.

090112 MR.

090119 Spine Center. Martin Skeppholm. Kraftigt diskbråck. Operation omedelbums.
090129 Operation - smärtfri direkt, bortsett ifrån ryggen som var smått krampartad för att de varit inne och rotat...


090205 Tillbaka på jobbet :) Jättekul! Ett par timmar bara. Körde 3 x 15 overheadsquats med stav och 3 x 20 armhävningar på 50 cm höjd för att testa bålstabiliteten. Strålande. Vaknade nästa dag och trodde jag hade fått influensa för att hela bröstkorgen värkte. Lite otränade serratus...

090207 SATS inspirationsdag. Körde ryck med 5 kilo. Grymt!! Dålig balans när vi körde splitat då jag fortfarande inte har någon kraft i foten. Det tar tydligen 3-4 månader innan nerverna återhämtat sig :(


090224 Det tar sig. Måste prova kroppen lite. Framförallt måste jag få igång mitt högra ben. Upptäckte några dagar innan operation att jag inte hade någon som helst inervering av höger gluteus. Ni kan ju gissa vad det gör för muskelmassan på en månad... Det är väl lika bra att ta tag i skiten. Vi börjar med pistols... och lite pushpressar för att testa bålstabiliteten och snygga till axlarna lite - vi skulle ju gifta oss om 1,5 vecka... Glömde förresten säga - det finns en fördel med Tradolan och smärta. Det dämpar hungern avsevärt... -8 kilo på 7 veckor. Tro mig - går det så fort och man är totalt inaktiv så förlorar man muskelmassa. SVAG!! Och det bara hänger :( dax att styra upp saker och ting alltså!Året som gått
Vägen tillbaka har varit hyfsat krokig. Ungefär en månad efter operation började jag få problem nattetid. Vaknade av smärta flera gånger per natt. Svårt att jobba när man snittar 3-4 timmar/natt i sömn. Var sjukskriven mer eller mindre ända fram till augusti. Kom därefter in på Nackademins YH-utbildning till försäkringsmäklare och gick från heltidssjukskriven till 24 timmar skola och 15 timmar jobb i veckan... Smått chockartat! Insåg att jag måste få sömnhjälp om jag skulle orka. Jag åt fortfarande Tradolan, men värktabletterna dämpar inte smärtan hela natten. Lösningen blev insomningstabletter. Det funkade bra. I december gick jag av Tradolanet och bytte till 1 Citodon/natt. Funkade helt ok och i februari slutade jag helt med smärtstillande.

Träning
Har haft det tufft med träningen under hela denna tiden, då det är lätt att fokusera på det som inte funkar! Bestämde mig för att växla fokus i februari och släppte helt vad jag inte kan utan la fokus på det som jag faktiskt kan göra! Vilket är en hel del. Jag tillät mig dessutom att "känna av" ryggen när jag körde och satte en gräns på att jag skulle vara bättre efter 2 dygn för att övningen skulle få implementeras i framtiden.
Sen dess har jag kommit igång med flera av de övningar jag aldrig trodde jag skulle utföra igen. Har både kört kettlebellswings, marklyft, ryck och frivändningar. Ökar stadigt i både styrka och kondition och börjar tycka att träningen är riktigt rolig igen!

22 månader efter operation persade jag i marklyft med 115 kg..