söndag 15 maj 2011

Dricker du din plast?

Plastflaskor är verkligen suboptimala. De fäller gifter och kan ställa till det ordentligt med reproduktionen - bland annat. Nu kommer säkert ihåg paniken för ett par år sedan om de farliga nappflaskorna. Det intressanta med hela den diskussionen är att det ingenstans drogs några paralleller till den plast om vi andra kommer i kontakt med. De flesta av oss släpar ju runt på någon typ av vattenflaska och kanske också en lunchlåda. Det bästa är att undvika plats i allra största mån, men ibland finns inga alternativ. Då är det bra att känna till att det finns en märkning på alla platsflaskor och lådor som berättar vad det är för typ av plast. Och givetvis finns det bättre och sämre alternativ.

1: Det här är våra vanliga PET-flaskor
Återvunnen? Ofta
Är den säker? Ja, men den har en porös yta som gynnar bakterie tillväxt så återanvänd den inte. 
2: Finns i t ex sportflaskor.
Återvunnen? Ofta
Är den säker? Ja! Väldigt säker och risken att den läcker kemikalier är låg.
3: Finns i bland annat plastfolie.
Återvunnen: Sällan
Är den säker? Nej! Innehåller ftalater som stör hormonutvecklingen. Undvik kontakt med mat och koka aldrig maten i den - särskilt inte i en micro.
4: Finns i t ex sportflaskor.
Återvunnen? Sällan
Är den säker? Ja.
5: Vanlig i matlådor.
Återvunnen? Ibland.
Är den säker? Ja.
6: Förekommer i engångsserviser, yoghurtförpackningar och engångsburkar för sallader och liknande. Används även i ”uppblåst” expanderad form – alltså cellplast eller frigolit – i tråg för kött- och charkuterivaror.
Är den säker? Nej! Mycket tyder på att den läcker potentiellt farliga gifter, särskilt vid upphettning. Undvik denna!
7: Klar plats i t ex matlådor och Nalgene vattenflaskor.
Återvunnen? Sällan
Är den säker? Nej.Undvik all plats med denna märkning! Innehåller ofta BPA som kan leda till:
  • fertilitetsproblem
  • leda till för tidig pubertet
  • nedsatt sermieproduktion
  • ökad risk för ADHD och autism
  • bröst och prostata cancer
  • barnfetma

Alternativ
Det finns egentligen bara 2 bra alternativ till att dricka sitt vatten ur en plastflaska.
Det bättre alternativet är rostfritt och det bästa alternativet är glas. Det innebär bägge dock några nackdelar där det första är priset på rostfria flaskor och det anda är hållfastheten på glas.

Jag har en rostfri flaska ifrån Klean Kanteen som är en traditionell sportflaska. En 500 ml flaska kostar 216 kr, men den kommer definitivt inte att gå sönder och den finns i en massa olika fina färger! Det finns flera olika korkar och eftersom den traditionella sportkorken inte sluter tätt i väskan så kan det vara bra att ha en annan att byta med.


Sen har vi min nya favorit! En helt fantastisk flaska ifrån Retap. Så här skriver STOCKHOME som saluför flaskan i Stockholm: Retapflaskan är hållbar och miljövänlig. Materialet liknar laboratorieglas som är extra tåligt och stötsäkert samtidigt som glaset är tunt och lätt. Mynningen är öppen och behaglig att dricka ut. Korken är gjord i gummi och sluter tätt om flaskan.
En utmärkt sportflaska, bra till konferensbordet eller då familjen går på utflykt. Retap ersätter plastflaskor och muggar och stärker därigenom medvetenheten om hållbar utveckling.
Flaskan rymmer 500 ml. Gummikorken finns i flera färger. 


Den här flaskan är verkligen något alldeles extra! Det är svårt att inte dricka upp hela halvlitern i ett svep!! Extra plus för att den går att diska i maskin och inte har några gängor för skruvkork som samlar bakterier. Det är svårt att tro, men den håller faktiskt tätt, även om jag inte vågade slänga ner den i samma väska som systemkameran... Den kostar dessutom bara 89 kr.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad ska vi som vill ha kolsyrat vatten använda? Kanske inte så bra med kolsyra heller men vatten är nödvändigt och jag har svårt att tillfredsställa behovet på annat sätt.