fredag 20 maj 2011

Amrap med hopp & skutt!


Träning på jobbet igen. Skulle verkligen behöva komma iväg till Nordic för att köra pull ups! Fasar över vad den ökade tyngden kommer att göra med mitt nästa maxprestationsförsök. Jag går in i vecka 34 på söndag och snittas i vecka 39, så det blir till att försöka bli lite starkare tills dess... 
UV:
500 m rodd
Dagens utmaning:
4 min amrap 
8 sit ups
8 box jump (40 cm)
2 min vila

4 min amrap
8 DB pushpress 12 kg
8 split jumps
2 min vila

4 min amrap
4/4 dumbell snatch 12 kg
8 push ups

Resultat:
Del 1: 4 varv + situps + 2 box jump
Del 2: 4 varv + 6 push press
Del 3: 3 varv + DB snatch + 2 push ups

Situps börjar bli lite bökigt! Får inte riktigt plats i toppläget. Box jump hade funkat på 45 cm också, men det fanns inte möjlighet att bygga till den höjden. En sak är dock säker, de är varken smidiga eller tysta :)
Split jumps funkar. 12 kg vara alldeles för lätt i DB snatch, men å andra sidan var armhävningarna brutala, så om jag gått upp i vikt där så hade jag nog lidit ännu mer i armhävningarna!

Ganska nöjd med veckans träning!
OHS känns stabila, hanstående är inga problem och box hopp känns fortfarande ok :)

Trevlig helg gott folk!

onsdag 18 maj 2011

Upp å ner, ner å upp...

Kort pass på jobbet tillsammans med Sofia idag!

UV
500 m rodd 2:11

Tanken var att försöka få till lite handgående. Det gick sådär :( Helt omöjligt att få över vikten tillräckligt långt för att skapa momentet framåt! Två små futtiga steg och sen tvärstopp! Kämpade mig igenom 10 meter, men sen gav jag upp.

Lite omplanering och sen blev det följande:

5 varv:
10 uppspark i handstående (mot vägg idag)
20 gående utfall (inbyggd bonusvikt fick räcka)
10 marklyft 50 kg

Tog ingen tid. Allt obrutet. Sista varvet var handståendet tufft - jag kommer ha träningsvärk i hö baksida lår! Marklyft var alldeles lagom på 50 kg idag. Har känt av rygg/höfter till och från och de blir alltid sämre när jag inte kunnat träna, så jag antar att det är bra att vara lite försiktig.

Både jag och Sofia vart rejält trötta efter passet! Tur att jag var tidigt på jobbet så att det är ok att gå redan innan 15! Måste zzzzzz....

måndag 16 maj 2011

OHS & TTB

Äntligen frisk nog att träna lite. Absolut inget flås då jag fortfarande är lite täppt och känner av halsen en aning. Mötte Stina i Alvik i går för att umgås/träna! Kul, kul, det blir alltför sällan!

Uppvärmningen på 500 m rodd var brutal! 2:09 och helt slut... Man har sådan grym återhämtning när man är gravid :(

Det blev bara en ordentlig övning och sen lite prova/känna på hur kroppen svarar.



OHS
10 - 10 - 10 - 10 - 10 - 10 - 10
20 - 25 - 25 - 25 - 30 - 30 - 30 kg

Inte särskilt tungt - mest bökigt! Det tar ett par set att hitta balansen... det sker ju en del på två och en halv vecka med tyngdpunktsförflyttningen :)

Sen lite pull ups, men det var inte ens roligt! Trött i axlarna efter alla OHS :( Kände mest på...
2 - 5 - 7

Också lite toes to bar
2 - 3 - 4

Det var allt, men skönt att känna att kroppen svarar hyfsat trots förkylning och graviditet!

söndag 15 maj 2011

Dricker du din plast?

Plastflaskor är verkligen suboptimala. De fäller gifter och kan ställa till det ordentligt med reproduktionen - bland annat. Nu kommer säkert ihåg paniken för ett par år sedan om de farliga nappflaskorna. Det intressanta med hela den diskussionen är att det ingenstans drogs några paralleller till den plast om vi andra kommer i kontakt med. De flesta av oss släpar ju runt på någon typ av vattenflaska och kanske också en lunchlåda. Det bästa är att undvika plats i allra största mån, men ibland finns inga alternativ. Då är det bra att känna till att det finns en märkning på alla platsflaskor och lådor som berättar vad det är för typ av plast. Och givetvis finns det bättre och sämre alternativ.

1: Det här är våra vanliga PET-flaskor
Återvunnen? Ofta
Är den säker? Ja, men den har en porös yta som gynnar bakterie tillväxt så återanvänd den inte. 
2: Finns i t ex sportflaskor.
Återvunnen? Ofta
Är den säker? Ja! Väldigt säker och risken att den läcker kemikalier är låg.
3: Finns i bland annat plastfolie.
Återvunnen: Sällan
Är den säker? Nej! Innehåller ftalater som stör hormonutvecklingen. Undvik kontakt med mat och koka aldrig maten i den - särskilt inte i en micro.
4: Finns i t ex sportflaskor.
Återvunnen? Sällan
Är den säker? Ja.
5: Vanlig i matlådor.
Återvunnen? Ibland.
Är den säker? Ja.
6: Förekommer i engångsserviser, yoghurtförpackningar och engångsburkar för sallader och liknande. Används även i ”uppblåst” expanderad form – alltså cellplast eller frigolit – i tråg för kött- och charkuterivaror.
Är den säker? Nej! Mycket tyder på att den läcker potentiellt farliga gifter, särskilt vid upphettning. Undvik denna!
7: Klar plats i t ex matlådor och Nalgene vattenflaskor.
Återvunnen? Sällan
Är den säker? Nej.Undvik all plats med denna märkning! Innehåller ofta BPA som kan leda till:
  • fertilitetsproblem
  • leda till för tidig pubertet
  • nedsatt sermieproduktion
  • ökad risk för ADHD och autism
  • bröst och prostata cancer
  • barnfetma

Alternativ
Det finns egentligen bara 2 bra alternativ till att dricka sitt vatten ur en plastflaska.
Det bättre alternativet är rostfritt och det bästa alternativet är glas. Det innebär bägge dock några nackdelar där det första är priset på rostfria flaskor och det anda är hållfastheten på glas.

Jag har en rostfri flaska ifrån Klean Kanteen som är en traditionell sportflaska. En 500 ml flaska kostar 216 kr, men den kommer definitivt inte att gå sönder och den finns i en massa olika fina färger! Det finns flera olika korkar och eftersom den traditionella sportkorken inte sluter tätt i väskan så kan det vara bra att ha en annan att byta med.


Sen har vi min nya favorit! En helt fantastisk flaska ifrån Retap. Så här skriver STOCKHOME som saluför flaskan i Stockholm: Retapflaskan är hållbar och miljövänlig. Materialet liknar laboratorieglas som är extra tåligt och stötsäkert samtidigt som glaset är tunt och lätt. Mynningen är öppen och behaglig att dricka ut. Korken är gjord i gummi och sluter tätt om flaskan.
En utmärkt sportflaska, bra till konferensbordet eller då familjen går på utflykt. Retap ersätter plastflaskor och muggar och stärker därigenom medvetenheten om hållbar utveckling.
Flaskan rymmer 500 ml. Gummikorken finns i flera färger. 


Den här flaskan är verkligen något alldeles extra! Det är svårt att inte dricka upp hela halvlitern i ett svep!! Extra plus för att den går att diska i maskin och inte har några gängor för skruvkork som samlar bakterier. Det är svårt att tro, men den håller faktiskt tätt, även om jag inte vågade slänga ner den i samma väska som systemkameran... Den kostar dessutom bara 89 kr.

torsdag 12 maj 2011

Mat för hälsa och viktnedgång - utan förklaring

Eftersom träningen uteblir pga sjukdom så tänkte jag bjuda på lite kortfattad kostinformation som jag gav en fd klient igår. Fokus ligger framför allt på viktminskning. Du som tränar och inte behöver gå ner i vikt kan äta mer frukt/bär, nötter och sötpotatis!


Prio 1
Uteslut all säd - detta är det absolut viktigaste du kan göra för din hälsa.
Ris, potatis, pasta, bröd, flingor, vete, havre, korn, råg, quinoa och majs.
Uteslut dessutom alla produkter som härstammar ifrån ovanstående.

Uteslut även alla baljväxter - alltså bönor (svarta, soja, vita, kidney etc). Hit räknas inte sockerärtor och haricot verts.

Släng ut allt fett i form av raps-, majs- och matolja samt margarin.

Inget socker - i någon form! Honung, farin, agave, råsocker, sockersättning, torkad frukt mm

Prio 2
Uteslut, eller ät så lite som möjligt av mejeriprodukter. Undvik framförallt mjölk. Turkisk yoghurt, crème fraiche, vispgrädde och lagrad ost tenderar att vara bättre alternativ. Välj helst ekologiska produkter ifrån betesdjur. Tänk fårost, getost, pecorino t ex. Våra vanliga ekologiska mejeriprodukter blir bättre på sommaren då korna går på bete!

Vad får man äta då?!
Kolhydrater
Grönsaker - alla sorter. Försöker du tappa lite vikt ska du framförallt välja de som växer ovan jord. Fast ett par morötter här och där eller lite rödbetor skadar inte.

Bär är bättre än frukt! Men frukt ökar både hunger och sötsug! Analysera hur du reagerar. Låt bli eller begränsa om du reagerar negativt. Om du äter frukt eller bär gör det alltid i samband med måltid. Undvik torkad frukt då sockerinnehållet blir väl högt.

Sötpotatis (sweet potatoes/yams) går bra, men begränsa, eller gör dig förtjänt av den genom att träna innan du äter den!

Fett
Ekologiskt kokosfett, ekologiskt smör och ekologisk olivolja (endast kall i dressing). Håll nere intaget av nötter och frön om du strävar efter viktnedgång!

Proteiner
Nötkött - magert eller ekologiskt
Fläskkött - magert eller ekologiskt
Vilt - jättebra val!
Fågel - magert eller ekologiskt
Fisk & skaldjur - ät mycket fet fisk!
Ägg - ekologiska

Lyx - vid specialla tillfällen
Choklad - helst 85%, men en bit 70% någon gång då och då går också bra.

Jo men visst, sommaren närmar sig! Lycka till!